Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csakrák és betegségeik

2008.08.11

Először egy kedves kollégám összefoglalóját olvashatjátok a csakrákról /Ő csak 4 csakráról ír, de azért felteszem/, majd linkeket találtok, amelyek a csakra betegségeit tárgyalják.

Legalul a gyökércsakra van, a gáttájékon, ill. végbélnyílásnál. Felette az erőközpont, a nemi szervek vonalában, efölött a napfonat- plexus solaris - a köldök felett két ujjnyival, majd a szívcsakra a szav magasságában, efelett a torokcsakra a gégénél, majd a homlokon, az orrgyök felett két újjnyival a harmadik szem csakra, végül a fej tetején a koronacsakra.

Mindegyik nek más a színe, és más-más testrészek, szövetek tartoznak hozzájuk, így rajtuk keresztül a test bármely részében kezelhető a legkisebb sejt is.

A gyökércsakra lefelé nyitott, a 2-6. csakra előre és hátrafelé, a koronacsakra felfelé.

Ezeket tölcsérként képzeljük el, mintha a testből egy tölcsér nyúlna ki, ezeken keresztül kapcsolódik minden csakra a külvilágba, illetve az aura egyes rétegeihez.

Szóval az 1.számú a gyökércsakra, ami a végbélnyílástól beljebb (jobban nem tudom írásban meghatározni) helyezkedik el.

A csakra a körülötte lévő szervekhez kapcsolódik és a Földanyával van kapcsolatban, a Föld energiájához csatlakozik és a fizikai létünkkel is összefüggésben van.

Lától szerint a csakra színe rendszerint vörös.

A testet behálózó energiahálózatban áramlik az univerzális energia - tibeti nyelven prána -, és ha ebben a ahálózatban kisebb nagyobb akadályok keletkeznek, akkor a környező sejtek, szervek, sőt akár szervrendszer is károsodhat. De mitől is alakulhat ki akadály, blokk? Mi magunk teszünk róla. Gondolatainkkal, érzéseinkkel magunk hozzuk létre a betegségeket, fájdalmakat, amiket azután elkezdhetünk kezelgetni több kevesebb sikerrel,

pedig tudnunk kell, hogy egy betegséget tünetileg lehet ugyan kezelni, ideig-óráig akár el is tüntetni, de a végleges megoldás a gondolati háttér feloldása és javítása.

A testben középvonalban fut függőlegesen egy fő nadi, ezen helyezkedik el a hét fő - nem hétfő - csakra, és emellett a test jobb és bal oldalán halad egy-egy fontos csatorna, és apró mellékcsatornák sokasága fut a legkisebb újjba is.

A hét legfontosabb csakra mellett van még jópár, ezek funkciója egytől-egyig meghatározó.

Ha egy csakra beszűkül, akkor nem tud rajta keresztülfolyni az energia, és ha teljesen bezárul, a kapcsolódó szerv, szervrendszer elhalásához is vezethet.

Azonban a csakrák nyitottsága változó lehet, függően egy-egy megfázástól, rosszulléttől, és nem is egyforma az egyes emberekbe.

Akire azt mondják "nagy szíve van", azaz jóságos, másokkal szemben fighyelmes, annak fokozottan nyitott a szívcsakrája.

A gyökércsakra "tölcsérecskéje" - imádom ezt a szót - lefelé nyílik, a föld

felé, mert ez a csakra a földdel való kapcsolatot szimbolizálja. a koronacsakra felfelé nyílik, és a fölső világokkal való kapcsolatért felel. A többi öt előre és hátrafelé is rendelkezik egyegy kivezető nyílással, melyen adja és veszi az információt, illetve az energiát. Az is elképzelhető, hogy egy csakra első és hátsó nyílása eltérő mértékben van

nyitva, mert még a két irány is eltérő érzéseket, tulajdonságokat fejez ki.

Minden csakrának van egyfajta forgása, amely normál esetben arra szolgál, hogy egészséges mértékben adja-vegye az energiát. Ez a forgás lelassulhat, sőt akár meg is fordulhat, ez persze már annyira nem jó.

A csakrák vizsgálatakor nagyon fontos, hogy az ember magához, illetve a vizsgálóhoz őszinte legyen, mert lelki okokat feltárni és gyógyítani enélkül nehéz. Van, ahol elég egy feltöltés, van ahol drasztikusabb beavatkozás szükséges, akár több alkalomra is lebontva.


1. Gyökércsakra - szanszkrit neve muladhára -

A test fővonalában legalul elhelyezkedő csakra. a gáttájékon ill. végbélnyílásnál található. Nyílása lefelé nyílik, a föld felé, mert ez a csakra a földdel való kapcsolatunkat jelképezi. Színe a vörös, a hozzá tartozó hang pedig az o, - azaz piros színnel és o hang rezgésével stimulálható -, az ösztönökre ható ősi zene, a dobszó is gerjeszti a működését. Amikor jó kis dörgő R'n'B zenét hallgatsz, érzed ahogy dübörög benned a basszus? Hát ezaz!

A test azon részeit képviseli, melyek szilárdak, tehát elsősorban a vázrendszert, csontokat, fogakat, körmöket, a testnedvek közül pedig a vér tartozik még ide.

Alulműködés esetén csökken a földdel való kapcsolat - elvesztjük a talajt a lábunk alól -, bizonytalanság elveszettség érzése alakul ki. Túlműködés esetén földhöz ragadottá válik az ember, változásra képtelen lesz. Befolyásolja továbbá az ősi ösztönöket is, a léthez való ragaszkodást, kötődést.

A halál közeledtével ez az a csakra, amely elkezd leállni, és a haldokló egyre kevésbé ragaszkodik az élethez - de ez nem túl vidám téma, hagyjuk is -.

Elhelyezkedésből adódóan fontos szerepe van a végbél működésében, amely viszont az elengedés érzéséhez kapcsolódik. Ha valaki túlságosan nehezen engedi el az anyagi javakat, irigy , annak problémái lehetnek a székeléssel. A gyökércsakra stimulálásával ez a zavar csökkenthető, de csak a lelki ok oldásával küszöbölhető ki teljesen.

Javaslom, hogy ha szeretnéd kissé beindítani a gyökércsakrát, hallgass feka zenét, pl. Usher. Nekem nagyon bejön. Ha ez a zene nem kellemes számodra, afrikai dobszólót, törzsi zenéket hallgass, annak is jótékony hatása van.

Ha valamit kihagytam volna, kérem pótoljátok.

 

2. Lépcsakra, vagy szexcsakra

A belső nemi szervek vonalában található, nőknél a méh, férfiaknál a mellékhere magasságában.

Színe a narancs, hangja az u, zenéje tul képpen minden, ami a szexuális vágyat felkelti.

Erőközpontnak is hívják, mert a szexuális, erő, a nemi vágy az egyik legösztönzőbb. A nemiséget, anyaságot, szexuális vágyakat jelképezi, ezen keresztül az egyesülés, az öröm érzését is magába foglalja.

Hozzátartozó szervek a nemi szervek, a csípő, a hugyhólyag, testváladákok közül a sperma, prosztata-váladék, hüvelyváladék.

Túlműködésére erőszakosság, túlfűtöttség jellemző, férfiaknál ilyenkor mondják, hogy a nadrágjával gondolkodik, fokozott aktivitás, alulműködéskor viszont frigiditás, a nemi vágy csökkenése vagy megszűnése, a másik nem felé való közömbösség jellemző. Nőknél okozhat teherbeesési nehézségeket, rossz esetben meddőséget, illetőleg a megtermékenyült zigóta beágyazódni képtelen. Férfiaknál potenciazavarok lépnek fel.

A csakra előrefelé nyíló tölcsérének hibás működésekor a zavar szexuális téren jelenik meg - ahogy feljebb írtam - míg a hátsó esetében az élet egyéb ide kapcsolódó területén lép fel rendellenesség. Gondolok itt pl. a "soseállmeg" emberekre, nőknél a másik ember felé mutatott túlzott gondoskodás, vagy ellenkezőleg fokozott érdektelenség.

Ha az erőközpont pang, akkor általánosságban is ingerült, rosszkedvű lesz az ember, mint egy morgós medve. Különösen igaz azokra, akik a kordában tartott nemi örömöt más módon nem tudják levezetni, pl. sporttal.

Ha tehát ezt a csakrát akarjuk stimulálni, bújjunk oda párunkhoz, ha ez nem lehet, akkor ugrókötelezzünk vagy táncoljunk egy nagyot narancssárga lámpafényben.

 

3. Napfonat, vagy köldökcsakra - szanszkritül Manipura -

A köldök felett két újjnyival található csakra, színe a sárga, stimulálható tüzes ritmusú zenével, erőteljes nagyzenekari klasszkus zenével.

Hozzá tartoznak a hasi szervek, tehát a gyomor, belek, máj, epe, maga a hasüreg, illetve az alsó hát, azaz a derék. Ide tartozik továbbá a vegetatív idegrendszer - azaz az alapjáraton működő idegi kapcsolatok - is.

Jelképezi az erőt, a magunk feletti hatalmat, illetőleg a világ felé megnyilvánuló befolyást, összehangolja a szív- és a szexcsakrát, tehát megfelelő működése alatt a szexuális élet érzelmekkel teli. Ha hibásan működik, akkor az egyén él nemi életet, de nem kapcsolódik nála ehhez a szeretet érzése, ha megfordul a forgásiránya, akkor erőszakossá válik a szexuális életében, agresszív szerető lesz.

Túlműködésnél kialakulhat az erős önzés, hatalomvágy, mások feletti uralkodásra késztetés, alulműködés viszont az olyan negatív érzések miatt jön létre, melyek azt sugallják az egyénnek, hogy jelentéktelen, ezért igyekszik kivonni magát a közösségből.

Fontos a működésének harmonizálása ifjúkorban, mert felelős a személyiség kibontakozásában, formálásában.

A csakrák energetikai feltöltésekor a többletenergia mindig a napfonatban

tárolódik, mintegy éléskamra, és szükség esetén innen jut el a többi csakrába, tehát összességében felel a másik hat csakra energetikai ellátottságáért is.

 

4. Szívcsakra - szanszkitül anaháta -

A mellkas közepén, a szegycsontnál található. Színe a zöld és a rózsaszín - a zöld a gyógyító erő átadását, a rózsaszín a szeretetet jelképezi -, zenéje a new-age zene, illetve a szakrális dallamok.

alapvetően a szeretet érzését köthetjük ide, a saját magunk, más emberek és az egész világ felé irányuló abszolút szeretetet. Tovább ide tartozik a másik iránt érzett együttérzés, az önzetlenség, a jószívűség és ezzel összefüggésben az adni tudás. A mindent eltelítő szeretet magában hordozza a valahová tartozás érzését is.

Csökkent aktivitáskor bűntudat, befelé fordulás, önostorozás, irigység figyelhető meg, ha ellentétes irányú a forgása akkor pedig a világ felé inkább az uralkodni vágyás nyilvánul meg, az " amit adok vissza is kérem" hozzáállás.

A testrészek tekintetében ide tartozik a szív, a mellkas, a tüdő alsó része, a vérkeringési rendszer, tehát az érhálózat, a hát felső része, illetőleg a bőr is.

Áttételesen, az adni tudással összefüggésben a kezek is ide tartoznak. Aki irigy, nem képes adni, megosztani azt a mi az övé, annak a kezével lehetnek problémái, görcsöl, az ujjak megmerevednek.

Stimulálható rózsaszín ruhákkal, tárgyakkal, a gyógyító érzések a zöld színnel, és rózsa illattal.

A csakrák betegségei: 

A szexcsakra betegségei:
 

http://www.femina.hu/ezo/szexcsakra

 

A gyökércsakra betegségei:

http://www.femina.hu/ezo/gyokercsakra

 

A köldökcsakra betegségei:

http://www.femina.hu/ezo/koldokcsakra

 

A koronacsakra betegségei:

http://www.femina.hu/egeszseg/koronacsakra//all

 

 

A homlokcsakra betegségei:

http://www.femina.hu/egeszseg/homlokcsakra//all

 

A torokcsakra betegségei:

http://www.femina.hu/egeszseg/torokcsakra//all

 

 

A szívcsakra betegségei:

http://www.femina.hu/egeszseg/szivcsakra//all