Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Életképek - A mocsári teknős

2011.04.03

Tegnap délután szomszédom bekiabált: „Kálmánkám! Gyere, segíts!”. Na, mondom mi történt? Kiszóltam, hogy „egy kicsit várjál, mert éppen most tettem bele a habarást a főzelékbe”.

Néhány perc múlva kimentem, már két távolabbi szomszédom is ott volt, egyikük kezében lapát és kisseprű. Néztem bután /néhányak szerint ez nekem könnyen megy J/, hogy most mi történt.

Akkor mutatták, hogy a kerítés mellett fut egy teknős.  – Tényleg futott! -.

mocsari-tetknos1.jpg

Azt hitték, tőlem szökött meg, mert ha valaki kígyót tart, annak teknőse is van…

Na, láttam, hogy szegény teki meg van rémülve, de a „mit csináljak vele” kérdés nem volt az. Szóval megfogtam és bevittem a kis kerti tavamba.

Már kint kérdezték, hogy milyen teknős lehet. A rajzolata és a mozgása alapján mocsári teknősnek tippeltem. /Mint oly’ sok más dologhoz, ehhez sem értek…/

Szóval teki a tóba, én meg a gép elé, és indult az internetes tájékozódás. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy hátsó kisagyamból  előjött egy olyan emlékkép, hogy a mocsári teknős védett, Magyarország egyetlen honos teknősfaja.

 

mocsari-teknos.jpg

Ez be is bizonyosodott, na, itt kezdődött a kálvária, ami miatt billentyűt ragadtam:

Felhívtam a Fővárosi Állatkert információs osztályát. Elmondtam, hogy találtam egy mocsári tekit, és megkérdeztem, hogy ki veszi át. Közölte a hölgy, hogy vigyem be. Mondatm, hogy a mai nap biztosan nem felel meg. „Jó, akkor holnap, ők nem jönnek ki”. Mondtam, hogy rendben, de nem holnap, hanem amúgy is készülünk az állatkertbe, akkor beviszem. Mire a nőcske: „Nem tudnak bejönni! Tegyék le a gazdasági bejáratnál egy dobozba, úgyis karanténba kerül”. Közöltem, hogy van jegyünk, nem is volt szándékomban bármit is kérni és van egy kicsi fogalmam, hogy milyen egészségügyi előírások vonatkoznak a talált állatokra... Erre közölte, hogy „Vigyem be, mert védett, és meg fognak büntetni!” Ezek után egy kicsit elszaladt az agyam, és közöltem, hogy „Szerinted mi a f@xért telefonáltam?” Ezek után nem tartottam érdemesnek oda vinni.

Na, ismét net. Találtam minden félét, hogyan regisztráljak a megfigyelések bejelentéséhez és hasonlók.

A Madártani Intézet egyik munkatársával sikerült beszélnem /régebben foglalkoztak a mocsári teknős védelmével/, aki legalább normális volt. Kiderült, hogy tojásrakó időszak van és nagyon messzire képesek elvándorolni. Jól tettem, hogy beraktam a kis tavacskámba, a teki majd eldönti jó-e neki ott. A lényeg, vagy tartsam meg, vagy vigyem el az állatkertbe, valamelyik tóba. A legjobb talán a „Naplás tó” lenne, ott van már több is.

Tehát a teki jelenleg nálam – jól érzi magát – és az első adandó alkalommal elviszem társaihoz valamelyik tóba. A képek róla készültek. :)

A védett állatok mentéséről pedig megvan a véleményem…

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

What is a salutary blood stress

(APuribregroura, 2018.09.27 13:26)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur determination pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre moelle bat, il pompe le sang par de vos arteres a la prendre facilement de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-avec-ordonnance-en-france/